Navikavanje dece na polazak kod Nane

Svaki početak je težak, čak i kad vodi nečemu lepom.

Polazak u jaslice ili kod Nane je velika promena za dete. Kad shvatite da u toku prve godine života beba misli da je jedno telo sa telom svoje majke, možete da delom osetite bol tog malog bića pri dugotrajnom razdvajanju. Tek u drugoj godini, sa razvojem govora i kretanja, dete počinje da shvata da je ono posebna osoba. Ali je to još uvek daleko od osećaja samostalnosti i sigurnosti u nepoznatim situacijama i oni ne mogu da “stisnu zube” i prihvate da od danas veći deo dana borave kod nekog koga ne poznaju. Svako razdvajanje doživljavaju kao konačno i treba im vremena da nauče da će se roditelj vratiti uvek po njih. Dete oseća da bez roditelja ne može da preživi, i naglo razdvajanje je ogroman šok i stres i ruši poverenje koje dete ima u roditelja, ali i štetno utiče na njegov organizam i imuni sistem.

Praksa da se dete ostavi samo, često puno radno vreme, u jaslicama nakon samo par dana navikavanja i dalje je česta.  Čujemo i priče roditelja kojima se kaže da daju dete vaspitačici na vratima vrtića i da ni ne ulaze unutra. Ovo je izuzetno štetno i za dete i za roditelja.

Prvo, roditelj je zakonski staratelj deteta i ima PRAVO ali i obavezu da zna ko i kako brine o njegovom detetu, da upozna tu osobu, vidi kako se radi sa decom i ODLUČI da li će ta osoba da dobije pravo staranja o njegovom detetu u toku radnog vremena.

To osnovno pravo ne sme niko da olako oduzme roditelju, ni institucija, ni drzava.

Zato se kod nas i naših Nana deca navikavaju po nežnom Berlinskom modelu: korak po korak pokušavamo da kod deteta razvijemo poverenje u Nanu i naviknemo ga na novu sredinu, novi ritam dana i drugare.

.

Ove korake predvidja Berlinski model:

.

Veoma je važno da roditelj pomaže detetu da se što lakše navikne na Nanu. Treba pratiti najvažnije savete za roditelje o kojima smo takodje pisali.

Nana Mirjana Bajic, sa Novog Beograda,  priča o navikavanju kod nje.

Navikavanje deteta na boravak kod nane

Polazak kod nane ili u jaslice je velika promena za dete i za roditelje. Svaka promena izaziva strah i vazno je da nana taj strah prihvatiti i strpljivo radi sa detetom i roditeljem na razvijanju poverenja i osecaja sigurnosti. Navikavanje ne sme da bude naglo, jer ostavljajuci dete samo u situaciji koja ga plasi znaci da izigravamo i time gubimo njegovo poverenje u nas.
Stoga Nane pazljivo pristupaju navikavanju i organizuju ga individualno, na nacin koji je najbolji za konkretno dete i njegove roditelje.
O tome pricamo sa Nanom – Mirjanom Bajic, sa Novog Beograda. Vise o Mirjani procitajte ovde http://nanaprekodana.rs/mirjana-bajic/

Posted by NANA PREKO DANA on Friday, 1 December 2017

One Comment

  1. […] saveti su deo Berlinskog modela navikavanja koji primenjuju sve naše Nane u […]

Leave A Comment