10 saveta roditeljima za lako navikavanje deteta kod Nane

Voleli bismo da smo mi znali ove savete kad smo počeli (neuspešno) navikavanje naše ćerke u jaslice.

Kod njene Nane smo ih srećom naučili i ona je nakon desetak dana ostala mirno i srećno kod Nane.

Ovi saveti su deo Berlinskog modela navikavanja koji primenjuju sve naše Nane u Beogradu.

 1. Na početku, detaljno razgovarajte sa Nanom o vašem detetu, šta Vi od nane očekuete, kako teče navikavanje i šta ona od Vas očekuje. Što ste više vi uključeni u proces navikavanja, to će on lakše ići.. Kada dete oseti da roditelj ima poverenja u osobu kojoj ostavlja svoje dete, onda i ono počinje da gradi to poverenje i lakše ostaje s Nanom.

 2. Prvih dana, kada boravite sa detetom zajedno kod Nane, ponašajte se nežno ali pasivno – sedite u pozadini i dajte vremena detetu i Nani da se upoznaju.

  • Ako dete hoće kod Vas, obavezno ga prihvatite i pokažite mu da ste tu i da vidite šta ono radi i kako se oseća.
  • Ne terajte dete od Vas kod Nane, već sačekajte da ono samo pokaže interesovanje za nju.

 3. Nikako nemojte pokušavati da zabavite svoje dete. To treba da radi Nana i dete treba da ima vremena da posmatra prostor i okruženje u kom je i da resi da samo krene u istraživanje.


 4. Ne igrajte se sa drugom decom. To će pobuditi potrebu u Vašem detetu da se vrati Vama jer će želeti da se igrate sa njim.

 5. Nikad ne odlazite krišom, nego se otvoreno, nežno ali kratko oprostite sa detetom, recite mu da idete da radite, i da ćete doći brzo po njega. Najvažnije za Vaše dete je poverenje koje ima u Vas i tajni odlasci ruše to poverenje.

 6. Ako Vaše dete ima omiljenu igračku sa kojom rado spava, možete da je ponesete u toku navikavanja, i da ona ostane sa detetom kad vi izadjete na kratko.

 7. Ako Vas Nana pozove da dodjete jer još uvek ne može da umiri dete, vi sa detetom idite kući. Nikad ne dolazite kod Nane u medjuvremenu (čak ni ako je to samo da donesete nešto što ste zaboravili)! Dete mora da nauči da kad Vi dodjete, Vi ga vodite kući.

 8. Dovodite i odvodite dete uvek u isto vreme. Deca nemaju osećaj za sate i vreme kao što odrasli imaju. Oni se orjentišu prema važnim dogadjajima u toku dana – ako dolazite po dete uvek odmah posle njegovog spavanja, to tako treba da bude svaki dan.

 9. U toku celog procesa navikavanja, dok se ne postigne da Nana moze lako i brzo da uteši dete i da ono kod nje mirno boravi u toku celog dana,  Vi treba da ste dostupni i da možete brzo da dodjete. Kad je navikavanje završeno, to više nije potrebno. Zato započnite navikavanje barem mesec dana pre početka novih dnevnih obaveza (npr. povratka na posao).

 10. Ako dete plače na rastanku, time ono kaže da ne želi da se odvoji od roditelja. Ali to ne znači da ono ne voli da je kod Nane i da nema dobar odnos sa njom! Plač na rastanku je normalna reakcija i znak da je Vaše dete sigurno vezano za Vas (što je odlično! ). Medjutim, roditeljima ovde obično srce hoće da pukne i mnogi teško zadrže svoje suze. Ali ovim razdvajanjem dajete detetu šansu da nauči da ima i drugih ljudi koji ga vole i koji će mu u životu pomagati i brinuti se o njemu! Ako Nana može da smiri dete, onda je to znak da se ono pored nje dobro oseća i da je navikavanje završeno. Ako dete još uvek nije srećno pored nje bez Vas, ona će Vas odmah zvati i navikavanje će se nastaviti.

Navikavanje je prvo ozbiljno razdvajanje roditelja i deteta. Ono je teško za roditelje i zbog toga je bitno da ste Vi u ceo proces aktivno uključeni. Nana će biti Vas saveznik u odgajanju deteta i svakodnevno će sa Vama pričati kako je bilo, kako je dete reagovalo i šta su radili. Nakon nekog vremena, videćete da je Vaše dete srećno kod nje iz dana u dan, i ovo razdvajanje će biti mnogo lakše. I svaki dan ćete se iznova radovati kad Vaše dete trčeći i cičeći od radosti pojuri ka Vama kad dodjete po njega.

Kad god Vam je potreban savet ili razgovor, pričajte sa Nanom, sa nama ili sa našim pedagogom.

One Comment

 1. […] je važno da roditelj pomaže detetu da se što lakše navikne na Nanu. Treba pratiti najvažnije savete za roditelje o kojima smo takodje […]

Leave A Comment