Kako izabrati dobru Nanu za moje dete?

Kad dodje vreme da naše najdraže biće krene da čuva u toku dana neko drugi, bila to Nana, dadilja ili vaspitačice u jaslicama, pred nama roditeljima je težak zadatak – da odaberemo pravu osobu za naše dete.

Svaka osoba sa kojom dete provodi puno vremena u toku dana uči dete o tome kakav je ovaj svet u kome živimo, i kako ono treba da se ponaša prema sebi, drugim ljudima, prirodi i stvarima.

Odgovorite sebi na ova pitanja kad god upoznate novu Nanu, dadilju ili vaspitačicu kojoj razmišljate da ostavite vaše dete.

 1. Na koje vreme Vam treba čuvanje deteta – na kratak ili na duži period, koliko sati dnevno, cele nedelje ili samo pojedinačnim danima?

 2. Da li Nana pokazuje saosećanje i pronicljivost da shvati potrebe mog deteta?

 3. Da li Nana podstiče razvoj mog deteta u samostalnu osobu?

 4. Da li sam sigurna da će se Nana o mom detetu brinuti sa ljubavlju?

 5. Kakva je grupa dece kod Nane – kog su uzrasta, pola, koliko su aktivni i kako su raspoloženi?

 6. Šta smatram da je važno da Nana ispunjava, i da li to vidim kod ove Nane  – npr. uliva mi poverenje, tolerantna je, odgovorna, osećajna, puna ideja za igru, izdržljiva…

 7. Da li je Nanin stan prijatan i moje dete može da se dobro oseća u njemu?

 8. Da li će moje dete imati dovoljno mira kod Nane, tako da može lepo da spava?

 9. Da li Nana ima igračke koje su odgovarajuće za moje dete i da li zna koje igrice može da se igra sa njim?

 10. Da li moje dete može da ponese sopstvenu igračku kod Nane ako to želi?

 11. Da li ima finih mogućnosti u Naninom komšiluku da se dete igra napolju svaki dan, ako vreme to dozvoljava?

 12. Da li u Naninom komšiluku ima igrališta, livada, šuma ili vrtića gde moje dete može da sretne i drugu decu, da bi naučilo da komunicira i sa nepoznatom decom?

 13. Imam li osećaj da Nana ozbiljno prati razvoj svakog deteta i razgovara redovno sa roditeljima o ciljevima za razvoj deteta, čak i kad možda roditelji i Nana imaju različita mišljenja o nečemu?

Dobra Nana treba da ispunjava veliki deo ovih zahteva. Neće možda svaki od ovih zahteva savršeno ispunjavati, ali Vi kao roditelji treba da ste svesni njenih prednosti i nedostataka, i da eventualno i popričate sa njom šta biste Vi voleli da ona poboljša u svom radu i kako.

 

Leave A Comment