Kreativno ispunite dane sa jednogodišnjakom

Pitala nas je jedna mama:
Moje dete sad ima godinu dana i polagano nam nestaju ideje šta raditi u toku dana i kako se igrati. Dajte nam nekoliko ideja za igre koje su odgovarajuće i inspirativne za njegov uzrast od 12+ meseci.”

Draga mama,

Dugo smo razmišljali kako odgovoriti na ovo pitanje tako da vama kao roditelju bude korisno na duge staze. Jer nismo htele da vam ponudimo samo 10 novih igara, koje će se lako zaboraviti. Nego da vam damo orudje, da čak i kad zaboravite naše predloge, vi možete sami da smislite nove.
Kao što Marija Montesori, jedan od najvećih pedagoga 20 veka, kaže:

“Pomozi mi da to uradim sam”.

Taj savet je ključan za podučavanje dece, ali i svih ostalih ljudi.

Ako znate u kojoj fazi razvoja se nalazi vaše dete, uvek ćete moći da smislite najbolju igricu za njega. Pogledajte sliku koja ukratko objašnjava na kojim sposobnostim vaše dete trenutno „radi“.

Znači, vašem jednogodišnjaku, omogućite što više da

  1. OSEĆA: skupite različite prirodne materijale, tkanine, pesak, vodu, pirinač, pravite kolače zajedno, kao i što više da se
  2. KREĆE: pravite mu poligone za puzanje/hodanje/skakutanje, dajte mu kasiku u ruku, metlicu i čistite zajedno, lupajte jaja, penjite se gde god možete, pevajte pesmice koje prati kretanje.

Na kraju teksta imate link za naš Pinterest panel u kome smo skupili najbolje igrice za jednogodišnjake.

Pogledajte ovde motorne aktivnosti koje su dobre za jednogodišnjake

I super interesantne senzorne aktivnosti za njihova čula.

Pored toga šta raditi sa decom, ponekad je mnogo važnije KAKO se sa njima igrati, tako da se dete kroz igru razvija u samostalnu i sigurnu osobu. Molim vas pročitajte i ovaj naš tekst o tome Kako se igrati sa decom tako da im ne budete zabavljači nego da oni kroz igru stvarno nauče da budu maštoviti, istrajni, samostalni.

I dršite uvek u mislima da maloj deci nisu potrebni kursevi, ciljano učenje i obuka. Njima je potrebna sloboda u sigurnom okruženju, vreme da istražuju, probaju, gledaju, kao i sloboda da vežbaju sve veštine koje i mi koristimo u svakodnevnom životu. I dragi ljudi da sa njima to podele, koji imaju vremena i strpljenja za njih.

Uživajte u zajedničkom kretanju i istraživanju sveta. I sporosti koje dete nosi sa sobom i koje je osveženje u ovom našem brzom svetu.

Leave A Comment