Naša priča

Otkud ideja za Nanu preko dana?

Tanja: Pošto se srećemo ovde, sigurno tražite ko će da čuva vaše malo zlato u toku dana, ako vi morate da se vratite dužnostima odraslih. Dok sam radila na naučnom institutu u Nemačkoj (EMBL) na kom smo imali pravo samo na 3 meseca odsustva nakon rodjenja deteta, sa četiri meseca smo našu ćerku poveli u jaslice u okviru instituta. Ovde navikavanje na jaslice traje dve nedelje i u toku prvih nekoliko dana roditelji borave u sobi u kojoj su deca. U tom uzrastu je naša beba mogla samo da leži. Vaspitačice su joj davale u ruke igračke u nadi da će se ona sama zabaviti, a ona je jedino želela ljudski kontakt i nije znala šta da radi sa igračkom u ruci. U grupi je bilo desetoro dece, a vaspitačice su se smenjivale (jedna pre podne, jedna popodne, a treća im je pomagala u sred dana) i naše dete nije imalo šansu da uspostavi siguran kontakt ni sa jednom od njih, jer nije bilo kontinuiteta. Zato nije moglo ni da zaspi, i svaki put su nas zvali da dodjemo da je uzmemo jer plače i neće da zaspi.

Mene je duša bolela jer sam osećala da nije u redu ostaviti tako malo dete u tako nestabilnom i neemotivnom okruženju. Moj muž je preuzeo navikavanje, ali posle nekoliko dana je i on došao besan i rešili smo da malecku ispišemo iz jaslica.  U Nemačkoj nemamo nikoga od rodbine. Nismo imali pojma šta ćemo da radimo, ali smo znali da je naša dužnost da njoj bude dobro i da moramo da nadjemo rešenje.

Nakon par dana, zvali smo Sekretarijat za dečiju zaštitu (Jugendamt) i pitali ih za savet koji je najbolji način za čuvanje dece u jaslenom uzrastu. Imali smo sreće da nam je i žena na telefonu rekla da tako maloj deci treba ljubav i pažnja, a ne igračke, i time potvrdila naše utiske, jer ipak smo se preispitivali da možda mi ne preterujemo i da bi trebalo da je ostavimo u jaslicama. I rekla nam je da ovde postoji sistem u kojem osobe čuvaju više dece kod svoje kuće (Kindertagespflege). Tu deca rastu u maloj grupi sa drugom decom, ali su do treće godine stalno sa jednom istom odraslom osobom i sa njom grade sigurnu vezu, što je od ogromnog značaja za njihov psihički razvoj.

Na njihovoj stranici smo našli listu Nana koje imaju slobodna mesta za decu, pozvali ih i otišli da upoznamo četiri žene. Kod svake smo otisli u stan, proveli po sat vremena, pričali o tome kako ona čuva decu, koja deca takodje dolaze tu (jer i to želim da znam, sa kim moje dete raste, jer od drugara uči puno stvari o ponašanju, radosti, druženju, saosećanju).  Dve Nane su nam se dopale, i jednu od njih smo posetili ponovo, saznali više o njoj kao osobi, njenoj prošlosti i porodici. Jednom rečju upoznali je i videli da je po onim osnovnim ljudskim osobinama slična nama. Od tada naša ćerka ide kod svoje Nane, ima drugare koje svako veče kod kuće spominje i kojima se ujutru mnogo raduje. Deca uče jedna od drugih, manje se razboljevaju jer je grupa manja, rastu u prirodnom okruženju nečijeg doma a ne u instituciji. Što je najvažnije, mi smo imali mogućnost da izaberemo osobu koja će da gaji naše dete, a ne samo lokaciju i instituciju.

Nama je ovaj sistem Nane promenio život i, sigurni smo, pomogao da gajimo srećno, zadovoljno i smireno dete.

Nakon nekoliko meseci ja sam prestala da radim, jer je moj posao iziskivao česta putovanja po Evropi i donosio puno stresa što nije išlo sa šestomesečnom bebom. A želela sam i da više vremena provodimo sa porodicom u Srbiji, jer su deci potrebni koreni da bi stabilno rasla. Deca su kao drvo, što je jači koren, to lakše odolevaju olujama. Naša ćerka je nastavila da ide kod svoje Nane, a ja sam počela da razvijam ideju za posao koji će činiti ovaj svet boljim mestom za život (jer ja zaista samo tako mogu da radim; pa i nauka kojom sam se bavila ima isti cilj), a istovremeno mi omogućiti da budem više u Srbiji. Tako se rodila „Nana preko dana“.

Iz srca sam zahvalna što sam dobila mogućnost da moje dete raste srećno, a da ja istovremeno radim. I želim da tu mogućnost ponudim drugima. Volela bih da sistem Nane preko dana udje u zvaničan sistem koji država i finansijski podržava, da bi svi ljudi, bez obzira na njihov materijalni položaj, imali ovu mogućnost za svoju porodicu.

Zašto mislimo da je Nana preko dana najbolje za našu i vašu decu?

Nekada davno decu su gajili svi članovi porodice. Porodica se sadržala od nekoliko baka i deka, tetki, stričeva, strina, sestara i braće. Budući da su članovi iste porodice, delili su sličan sistem vrednosti i stil života. I deca su odrastala u jednom konstantnom sistemu, gde su znala koja pravila važe i kako se od njih očekuje da se ponašaju. To im je davalo sigurnost i slobodu da rastu, probaju stvari, i postanu stabilni ljudi.

Danas, kada odvedete dete u jaslice, osoba koja će čuvati vaše dete može biti potpuno drugačija od vas. Dete uči drugačiji način ponašanja i pravila. Možete imati sreće da dobijete divnu vaspitačicu, a može biti i neko ko vam se ne dopada nikako. Ali vi na to ne možete da utičete mnogo. Zbog toga:

  • Vašu Nanu birate vi
  • Ona postaje deo šire porodice vašeg deteta
  • Vi svaki dan odlazite kod nje kući, popijete možda po nekad kafu ili čaj, popričate malo sa njom, njenim mužem, decom i roditeljima druge dečice koja kod nje dolaze
  • Ponekad večerate zajedno, kao što biste sa članom svoje porodice
  • I ona zavoli vaše dete. Ono dolazi kod nje kući sa jos troje dece svaki dan
  • Ona ima vremena da ih nosi, mazi, zasmejava
  • Uči ih kako se u kući ponaša, kako se ponaša prema drugim ljudima, izlaze u parkić ili na veliku terasu njenog stana, provode vreme zajedno i prirodno
  • Ona kuva domaća jela u maloj količini za dečicu (sanitarni pregledi se podrazumevaju), vi možete da donosite hranu ako želite, mozete da dogovarate sa njom sta vase dete jede i pije
  • Njen muž ponekad postane kao još jedan deda ili stric koga deca vole. Pravo malo bogatstvo.

Ako već nemamo te prave, velike porodice koje su skupa gajile decu, hajde da stvorimo nesto što liči na njih i omogućimo našoj deci zdravo odrastanje. Zato mi volimo Nanu preko dana i zato želimo da je upoznamo sa vama i vašom decom. Na našem blogu ćemo pisati o mnogim temama koje su u vezi za gajenjem dece i njihovim razvojem, da biste videli koje vrednosti zastupamo i da bismo podelili sa vama sve što smo i mi kao roditelji naučili.

Želite Nanu za vaše dete?

Mi vodimo Nanu

Tanja Ninković
Tanja NinkovićOsnivač, mama i naučnik
Po profesiji ja sam doktor medicinske biohemije ali i kvalifikovana Nana po nemačkom sistemu. Po pozivu sam neko ko želi da ovaj svet učini boljim mestom za život za sve ljude a naročito za decu.
O meni
Maja Ugrinić Nikolić
Maja Ugrinić NikolićDirektor i mama blizanaca
Mene je do treće godine čuvala jedna teta Eva kod svoje kuce sa još četvoro dece, po principu Nane preko dana. Sad sam srećna mama dvoje blizanaca koji idu u državne jaslice/vrtić u Beogradu. Moja majka još uvek priča kako sam bila zdrava jedino dok sam išla kod Eve.
O meni

Iskustva naših ljudi u Nemačkoj
sa Tagesmutter sistemom

„Tagesmutter je druga baka za nase dete, i ona svako jutro trci kod svojih drugara radosna sto ce da se igra sa njima. U poslednjih godinu dana se jednom prehladila od dece sa kojima tamo boravi“

NENAD RADICEVIC

„Naš sin je sa 10 meseci posao kod svoje Nane u Kelnu i toliko toga je naucio u protekla dva meseca da se mi iz dana u dan iznenadjujemo“

MARIJA MARKO

Pišite nam

Pišite nam ako želite da saznate više o Nani preko dana i kako da za svoje čedo nadjete najbolju Nanu. Ili nas zovite telefonom ako vam je draže. Ako se uključi sekretarica ili ne možemo da se javimo u tom trenutnu, zvacemo vas što pre, najkasnije u roku od jednog radnog dana. Maja & Tanja