RASTEMO! TRAŽIMO NOVE NANE U BEOGRADU.

Pročitajte ovde šta piše, vredno je vašeg vremena. Zovite nas da saznate ono što nismo napisale. Pošaljite nam email ako želite da nam se pridružite

064 64 36 225

Šta je profesija Nane?

Šta je uopšte Nana i kako je raditi kao Nana?

Nana nije dadilja. Nana je bliza profesiji vaspitačice nego profesiji dadilje. Nana je profesija u koju ćemo vam omogućiti da udjete i ostanete dugi niz godina.

Jelena je sa 38 godina postala Nana. Pre toga je radila kao medicinska sestra i odgajila svoje dvoje dece. Često je čuvala decu svoje sestre i pre nego što je svoju decu dobila, radila povremeno kao dadilja. Sa 35 je ostala bez posla, deca su pošla u školu i vrtić. Bilo joj je teško da nadje ponovo posao. Zvali su je da menja koleginice u toke godišnjih odmora i davali joj ugovore na po 6 meseci. Ta nesigurnost i neizvesnost je bila teška i onemugaćavala je porodici da normalno funkcioniše. Sa 38 je Jelena prelomila i rešila da postane Nana. Znala je da to podrazumeva dodatnu kvalifikaciju i promenu karijere, i da će potrajati nekoliko meseci dok ne bude imala četvoro dece, koliko nana inače čuva, ali da će onda narednih godina raditi stabilno u jednoj profesiji. Još važnije, radiće od svoje kuće, i biće tu za svoju decu kad dodju iz škole, spremaće ručak za malu decu koju čuva i svoju decu istovremeno, i biće svakodnevno okružena igrom, koja veseli srce i dušu. Teći će joj zdravstveno, penziono, imaće redovan godišnji odmor ali i podršku od strane dečijeg psihologa i pedagoga kad zatreba.

Tabela razlika izmedju dadilje, nane i vaspitačice. * ovo se ne odnosi na dadilje Bebi servisa koje su redovno zaposlene, podržavane, obučavane i zaštićene.

DADILJA NANA VASPITAČICA
radno vreme po zahtevu roditelja radnim danima, 8 sati, po izboru Nane radnim danima, u vreme rada obdaništa
zaposlenje obično bez zaposlenja zaposlenje uz sve prijave, po zakonu zaposlenje uz sve prijave, po zakonu
deca obično 1 dete, raznovrsne starosti 4 dece, starosti 6 meseci – 3 godine obično 20 dece
cilj rada Brinuti o zdravlju deteta i zabaviti ga.

Pratiti uputstva roditelja o ishrani, spavanju, zabavljanju deteta izlascima napolje, načinu vaspitanja.

Često i brinuti o domaćinstvu, i ishrani i higijeni porodice

Vaspitavati dete, brinuti o telesnom i emotivnom blagostanju deteta i aktivno raditi na razvijanju motorike, govora i socijalizacije deteta.

Imati raspored aktivnosti koje nana sama planira i  prati, što značajno olakšava rad.

Brinuti o svom domaćinstvu, i spremati-služiti hranu za decu i sebe, po sopstvenom planu ishrane.

Vaspitavati dete, brinuti o telesnom i emotivnom blagostanju deteta i aktivno raditi na razvijanju motorike, govora i socijalizacije deteta. Pratiti raspored aktivnosti u toku dana.
iz ugla dece Jedna osoba dolazi uvek kući kod deteta. Ali dete nema drugare sa kojima se igra svaki dan. Dete mora da ide u tudju kuću, ali grupa je mala, Nana ima vremena da ga voli i ima istu Nanu prve tri godine života, koju posmatra kao još jednu baku ili tetku. Vaspitačice se često menjaju, grupe se menjaju i ima puno dece. Dobro je jer mogu da izaberu drugare, ali je psihološki velika grupa za zdravlje dece teška i izazovna.
iz ugla osobe koja čuva dete Čuva dete kad i koliko  roditelji kažu. Deca se kod Nane upisuju na duže, kao što se upisuju u vrtić. Zato Nana čuva istu decu nekoliko godina, i može stvarno da prati njihov razvoj i da im da sigurnost i ljubav. Čuva veći broj dece, koja dolaze i odlaze u starije grupe i nema mnogo vremena da izgradi dugotrajne emotivne veze sa decom.
plata U proseku 36.000 mesečno, obično bez prijave. U rangu plate vaspitačice, uz redovnu prijavu (po završenoj obuci i sa 4 dece ( u roku od nekoliko meseci)) U proseku 45-50.000 uz redovnu prijavu
profesionalna i pravna podrška Obično je nema. Pravno stojimo iza vas. Osiguravamo decu. Odnosi sa roditeljima regulisani ugovorom. Psiholog i pedagog vas savetuju po potrebi. Obdanište pravno stoji iza vaspitača. Deca su osigurana, odnosi sa roditeljima regulisani ugovorom. Psiholog ili pedagogo su obično u timu.
Obuka Obično je nema. Prolaze našu obuku po nemačkom državnom modelu od 160 časova u toku 6 meseci. Počinju da rade nakon prvog meseca obuke, ako imamo decu na listi čekanja za lokaciju gde nana živi. Višegodišnje obrazovanje za vaspitačicu. Počinju da rade nakon završene višegodišnje škole.
Zaposlenje zavisi od Ličnosti dadilje, jer ona ide kod roditelja i lokacija gde dadilja živi nije bitna Ličnosti, lokacije i stana gde Nana živi. Decu možemo da obezbedimo samo tamo gde su roditelji voljni da dovoze decu. Zato je za Nane lokacija i stan ograničavajući faktor Ličnost vaspitačice.

Vaša nova profesija

 • Nana ima svoj pedagoški program rada sa decom. Mi ćemo ga zajedno sa vama napraviti u toku obuke koju organizujemo i dajemo je besplatno kao naše ulaganje u vas.
 • Kao Nana, vi imate radno vreme (npr 8-16 ili 9-17 časova) koje odredjujete sami.
 • Radite 8 sati dnevno, radnim danima. Vikendi i državni praznici su neradni. Prekovremeni rad se plaća uredno.
 • U toku dana, imate blokove aktivnosti za decu – zna se kad je doručak, kad se izlazi napolje, kad se igraju slobodne igre i kad se spava. Ta struktura čini rad sa 4 dece jednostavnijim i lepšim i za vas i za decu nego standardno „čuvanje“ jednog deteta.
 • Nana brine o detetovom telu, isto kao i dadilja, ali to nije glavni zadatak. Nana je vodja grupe dece, ona je osoba koja ih vaspitava, sigurna baza i izvor utehe i ljubavi. Kada su deca u grupi od četvoro, na snazi je psihologija grupe i oni podstiču jedno drugo da jedu, da spavaju i da se zajedno igraju. Nanin plan dana daje ritam i smernice, i umnogome olakšava rad sa decom. Mala grupa omogućava Nani da sa svakim detetom razvoje odnos poverenja i ljubavi, a deca slušaju i uživaju sa osobama u koje imaju poverenje.

Zato Nana nije ni dadilja ni vaspitačica, nego spoj najboljih aspekata ove dve profesije.

Zainteresovani? Prijavite se!

Za Nane, tražimo osobe (rado sa više životnog iskustva) zainteresovane da u svom stanu brinu o 4 dece uzrasta od 6 meseci do 3 godine svaki radni dan dok su im roditelji na poslu i da postanu njihove Nane preko dana.

Obuku dajemo besplatno za sve osobe koje će raditi sa nama. U toku nje ćete naučiti kako da profesionalno radite na dečijem razvoju i vaspitanju. Obuka traje 160 časova, rasporedjenih u toku 6 meseci. Možete da počnete da radite nakon prvog meseca obuke sa jednim do dva deteta i da paralelno nastavljate obuku. Program obuke prati nemački državni modelu obuke za Tagesmutter i podučava vas o dečijem razvoju i pedagoškom radu sa njima,  koja će vas osposobiti da stručnije pristupite deci ako niste pedagog po struci.

Vaš stan mora da ima prostora za decu, da nije prepun stvari ali opet da ima dušu.

Šta se od Vas očekuje

 • Da imate stan/kuću u kome možete jednu sobu posvetiti samo deci (za spavanje i igranje), ali im i omogućiti da se igraju i u dnevnoj sobi, jedu u kuhinji ili trpezariji i trčkaraju hodnikom.

 • Da se ovom poslu posvetite najmanje na 3 godine

 • Da čuvate do 4 dece jaslenog uzrasta. Kako to što bolje i uspešnije raditi naučicemo vas mi.

 • Da ste dobrog zdravstvenog stanja i imate fizičke snage da nosite decu od 10-15kg, podižete ih sa poda, presvlačite ih, nadzirete, čujete i vidite dobro.

 • Da izvodite decu svaki dan na svež vazduh i u prirodu, sem u ekstremnim vremenskim uslovima.

 • Da ste izuzetno uredni i da se u stanu ne puši

 • Da imate završenu barem srednju školu i rado učite i usavršavate se. Ne morate biti pedagog po struci ali morate proći našu obuku i pohadjati stalno doškolovavanje.

Ako u srcu osećate da je ovo poziv za Vas, prijavite se da budete Nana beogradskoj dečici.
Da biste Vi njih učinili srećnima kao i oni Vas.

Kako se prijaviti

Na Email adresu info@nanaprekodana.rs pošaljite nam Vašu biografiju i motivaciono pismo.
U pismu nam recite

 • zašto želite ovaj posao
 • kakvo iskustvo sa decom imate
 • šta je po vama bitno za dobro odgajanje dece
 • da li možda nudite nešto posebno deci – npr. svirate neki instrument, umete da pravite razne stvari, imate posebne talente i znanja?
  Zovite nas na 064 64 36 225 za više informacija.

Opišite nam strukturu svog stana

 • Da li imate sobu koja može da postane soba za decu u kojoj će ona spavati i igrati se?
 • Da li imate prostora za igru u dnevnoj sobi?
 • Da li imate terasu dovoljno veliku za igru 3-4 deteta, baštu, park u blizini zgrade. Slobodno pošaljite fotografije parka ili terase (nemojte slati fotografije stana).

Šta mi nudimo

 • Regularno radno vreme od 8 sati dnevno, radnim danima (praznici i vikendi slobodni)
 • Zaposlenje sa svim doprinosima
 • Intenzivnu (za ozbiljne kandidate besplatnu) obuku o dečijem razvoju i ponašanju, brizi o deci, sigurnosti u kući, značaju igre, partnerstvu sa roditeljima u odgajanju njihove dece
 • Početnu opremu za brigu o deci (dušeci, stolice, igračke)
 • Decu pronalazimo mi
 • Naša firma brine o svim ugovornim i finansijskim obavezama
 • Psiholog i pedagog su vam uvek dostupni za pomoć i savetovanje pri teškoćama vezanim za decu i saradnju sa roditeljima
 • Redovnu razmenu iskustava sa drugim Nanama.

Prijatelji sajta